Ravinnosta

 

Vältä epidemiat - vahvista vastustuskykyäsi valkosipulilla


Kiinalainen ravintoterapia perustuu yrttilääkintään ja akupunktioteoriaan. Keskeisinä tekijöinä on ajatus Keskimmäisestä Lämmittimestä "Zhong-Jiao" ja ravinnosta saatavasta vitaalienergiasta "Gu-Qi".

Ihminen saa ravintoa 3 energialinjaa pitkin: ruuasta noin 75%, hengitysilmasta noin 25% ja perimän säätelemänä noin 1-5%. Näiden ravintokanavien sisällöstä elimistö rakentaa eläviä substansseja kuten vitaalienergiaa "Qi", Verta "Xue" ja kehon erilaisia Nesteitä "Jin-Ye". Ravinto myöskin elävöittää ja suojelee perimään sidottua esanssia "Jing" ja vaikuttaa elämänkaaren laatuun ja pituuteen sekä henkiseen aspektiin "Shen". Ravinnosta saatavan "Gu-Qin" eli Vilja-Qin määrä ja laatu on suoraan riippuvainen nautitun ravinnon määrästä ja laadusta. Jotta ihminen pysyisi terveenä, tulee saadun energian kiertää vahvana, tasaisesti ja esteettä. Valkosipulin nauttiminen tehostaa energian ja Veren kiertoa elimistössä.

Valkosipuli on energeettisesti Kuuma ja se lämmittää ja kiihdyttää Qin ja Veren kulkua elimistössä. Kiinalaisen ravinto-opin mukaan se stimuloi erityisesti Keuhkojen, Sydämen, Pernan ja Maksan toimintaa ja poistaa Qin ja Veren tukoksia.

Valkosipuliin liitetään mm. seuraavia hoitavia ominaisuuksia:

• parantaa ruuansulatusta, edistää sappinesteen kulkua, poistaa vatsan turvotusta, hiivakasvustoa, liiallista Limaa ja Kosteutta

• tasapainottaa verensokeria ja rasva-arvoja

• tehostaa verenkiertoa, tasapainottaa verenpainetta, poistaa Kylmää ja väsymystä

• auttaa hikoilemaan, poistaa vinkuvaa, limaista yskää, helpottaa niveltulehduksissa ja kivuissa yleisesti

• edistää virtsaamista ja kuivattaa nesteitä(diureesi), poistaa myrkkyjä ja kertymiä(detoksifikaatio)

• vähentää tulehduksia, nostaa vastutuskykyä, poistaa suolistoloisia ja auttaa myrkytystiloihin ja hyönteisten puremiin

• edistää kudoskasvua, soluaineenvaihduntaa ja vähentää syöpäsolujen lisääntymiskykyä

• auttaa yliherkkiin hampaisiin ja poskiontelotukoksiin

• raaka valkosipuli on erittäin antiseptinen ja toimi tulehduksia estävästi ja mikrobeja tappavasti

• akuutteihin tiloihin suositellaan 8 raakaa kynttä päivässä, kroonisiin vaivoihin 3 kynttä.

Valkosipulia käytetään mm. seuraavissa sairaustiloissa: korkea verenpaine, korkea kolestroli, ikään liittyvät verisuonimuutokset, valtimokovettumatauti, korvakivut, kuukautishäiriöt ja bakteeritulehdukset. Hoitotuloksia valkosipulin käytöstä on saatu myös diabeteksen, kihdin, allergioiden, astman, keuhkoputken tulehdusten, ripulin, sieni- ja bakteeri-infektioiden sekä flunssan hoidossa. Ikääntynyttä valkosipuliuutetta (Aged Garlic Extract) on käytetty hyvin tuloksin verenkierron elvyttämiseksi, stressin ja väsymyksen poistamiseksi sekä terveiden maksan toimintojen säilyttämiseksi. Valkosipulilla voidaan hoitaa myös emätintulehduksia yhdessä luonnonjugurtin kanssa.


Flunssan karkotusresepti

1 raaka valkosipulin kynsi
1-2 rkl hyvää hunajaa

Pilko valkosipulin kynsi pieniksi paloiksi ja sekoita hiput hunajaan.
Nauti pieninä nokareina sellaisenaan. Vastustuskyky nousee nopeasti ja flunssan ensioireet häviävät.


Flunssan karkotusresepti ilman valkosipulia

kuumaa vettä
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa

Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada teemukiin. Purista sekaan 1/2 sitruunan mehu sekä lopuksi hunaja. Juo 2-3 teemukillista päivässä, ja flunssan eteneminen pysähtyy.

LÄHTEET:
Kiinalaisen ravintoterapian oppimateriaali / Prometheus Instituutti, 2004.
Natural Medicines Comprehensive Database, 2006.
Kansanlääkinnällistä perimää(flunssan hoitoreseptit)


 

Palauta nuoruus - ei lääkkeitä, hormooneja tai kauneuskirurgiaa


Elimistö on suunniteltu parantamaan itse itsensä ja se voi myös nuorentua itseohjautuvasti ilman läääkkeitä, hormoonikorvaushoitoja tai kirurgiaa. Pitkä, terve elämä on mahdollista saavuttaa hyödyntämällä kiinalaista lääketiedettä, jonka avulla kehon elämänvoima voidaan elvyttää. Ikääntymisprosessia on mahdollista hidastaa aktivoimalla uusiutuvia energialähteitä kehossa.

1. Vihreä tee taistelee Alzheimeria vastaan
Jos korvaat aamukahvin kupilla vihreää teetä, saat enemmän kuin hetkellisen hyvänolon tunteen. Tutkimukset osoittavat, että vihreä tee voi jopa suojata Alzheimerin taudilta ja muilta henkisiltä rappeutumissairauksilta. Vihreä tee sisältää polyfenoliyhdisteitä ja antioksidantteja, joiden on havaittu lisäävän tiedollista tarkkuutta ja oppimiskykyä.

Polyfenooleista katekiini, jota vihreässä teessä on 4-kertaisesti enemmän kuin mustassa teessä, edistää aivojen terveyttä. Tutkijat olettevat vihreän teen minimaalisen käsittelyn säästävän teessä olevia terveellisiä antioksidanetteja. Tutkimukset osoittavat myös, että vatsan rasvakerros pienenee, kun painonhallintadiettiä täydentää vihreällä teellä. Myös aivot hyötyvät pitkäaikaisesta vihreän teen juonnista.

2. Magnesiumista lisää energiaa
Magnesium on välttämätön kivennäisaine, jota solun pienet energiamoottorit, mitokondriat, tarvitsevat rakentaessaan elimistölle energiaa. Useimmat meistä eivät saa riittävästi magnesiumia ravinnosta, sillä haitalliset ruokailutottumukset huuhtovat mineraalin kehostamme. Näin taphtuu liiallisen maitotuotteiden ja suolan käytön yhteydessä kuten myös silloin, kun syömme runsaasti teollisesti prosessoituja ruokia. Esimerkiksi riisilese sisältää paljon magnesiumia, mutta lesettä löytyy vain ruskeasta riisistä. Valkoisessa riisissä sitä ei ole. Samaan tapaan vehnänoras sisältää paljon magnesiumia, kuitenkaan sitä ei löydy valkoisesta leivästä eikä valkoisesta pastasta.

Kokojyväviljan käyttö takaa mahdollisimman runsaan magnesiumin saannin. Sitä löytyy viljan lisäksi myös pähkinöistä ja siemenistä. Päivittäinen annos eli kourallinen kurpitsansiemeniä, sesam-siemeniä, auringonkukan siemeniä, manteleita, brasilian pähkinöitä tai cashew-pähkinöitä riittää. Magnesium auttaa sydäntä, helpottaa lihaskramppeja ja suojaa ihoa UV-haitoilta. Jos otat annoksesi kapselista, oikea annostus on 500mg/d.

3. Mausteinen Chai-tee elävöittää
Chai-teelle ominaismaun antaa kardemumma, mauste, jota on pitkään arvostettu Aasiassa. Se lisää verenkulkua ja energiankiertoa. Kardemumma on stimulantti, joka tekee hyvää koko keholle, Se mm. energisoi ja helpottaa masentuneisuutta tasapainottaen tunnetason häiriöitä. Orkidea-mehiläiset tuntevat vetoa kardemummaan ja ne käyttävät sitä valmistaakseen feromoneja eli viettelyhormooneita.

Seksuaalisen halun herättämiseksi kiinalaiset lääkärit suostittelevat kardemummaa 1-5g/d. Kardemumma kelpaa enempäänkin! Se vähentää kuumetta, helpottaa ruuansulatusta ja hoitaa viljoihin kohdistuvaa yliherkkyyttä. Lisää kardemummaa viljaan ja leivo herkästi sulavia leipiä ja kakkuja. Kardemummaa voi juoda myös teenä, sillä on lukematon määrä hyödyllisiä vaikutuksia.

4. Magnoliaa hermostoperäiseen syömiseen
Tuhannet ihmiset kärsivät kroonisista stressin oireista: jännityksestä, levottomasta unesta, matalasta ärsytyskynnyksestä, keskittymisvaikeuksista - ja syömishäiriöistä. Syödään jäätelöä, keksejä, suklaata stressiin. Ylensyöminen johtaa ennalta ennustettaviin lopputuloksiin.

Kierteen katkaisee monipuolinen magnolia, jota kiinalainen lääketiede on käyttänyt rohtona jo pitkään. Magnolian kuori säätelee ruokahalua, parantaa ruuansulatusta ja vähentää turvotusta sekä täyteydentunnetta. Kukka taas hoitaa tehokkaasti allergiaa ja poskiontelovaivoja. Tuktimusten mukaan magnolia sisältää fytokemiaaleja, kuten honokiolia, joka rauhoittaa stressiä ja tasapainottaa syömishimoa sekä toimii apuna painonhallinnassa. Voit ottaa magnoliaa ravintolisänä sellaisenaan tai yhdessä muiden yrttien kanssa, kapselina tai teenä. Löydät tuotteita luontaistuotekaupoista tai internetistä.

Yhdistä nämä nuorentavat salaisuudet osaksi arkeasi ja käytä niitä säännöllisesti, saat hämmästyttäviä tuloksia! Löydät lisää elävöittäviä ajatuksia uudesta kirjastani "Second Spring". Elä pitkään, vahvasti ja onnellisesti!

SOURCE: www.acupuncture.com (Maoshing Ni, L.Ac., D.O.M., ABAAHP, Ph.D.)


 

Kauniin ihon salaisuus - 5 tärkeintä vitamiinia


1. Beetakaroteeni ja A-vitamiini(retinoidi tai retinoli)nuorentaa ihoa ja vähentää ryppyjä, himmentää iholäiskiä ja tasoittaa ihoa.

Lähteet: porkkana ja vihreät ja keltaiset kasvikset, munan keltuainen, haiöljykapseli (VitA+E) ja kalanmaksaöljy.

Beetakaroteenia on kasvikunnan tuotteissa, A-vitamiinia vain eläinkunnan tuotteissa. Elimistö muuttaa osan beetakaroteenista A-vitamiiniksi, mutta on monia tekijöitä, jotka estävät muutoksen: mm. kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes, muiden ravintoaineiden puutokset sekä stressi. Luonnollisista lähteistä tuleva A-vitamiini on turvallista käyttää.

2. B3-vitamiini(niasiini) vähentää punaisuutta(sopii erityisesti ruusufinneille). Se lisää ihoa suojaavia keramideja ja rasvahappoja, kosteuttaa ja vahvistaa ihoa. Erityisen hyvä kuivalle ja herkälle iholle.

Lähteet: kala, kokojyvävilja, kananmuna, maitovalmisteet, pähkinät.

3. C-vitamiini hidastaa ikääntymistä. Se poistaa ryppyjä, roikkumista ja muita ikääntymiseen liittyviä muutoksia aiheuttavia vapaita radikaaleja. Tasoittaa ja kiinteyttää ihoa sekä himmentää maksaläiskiä.

Lähteet: Marjat, erityisesti tyrni, bataatti, peruna, kaalit, sitrushedelmät, vihreät ja keltaiset kasvikset, munankeltuainen, maitotuotteet.

4. E-vitamiini vähentää punaisuutta ja suojaa ihoa UV-säteilyltä. Se vähentää kuivuutta ja auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen kosteuden. Neutraloi vapaita radikaaleja iholta.

Lähteet: mantelit, parsa-ja ruusukaalit, kokojyväviljat, vehnänalkiot, pähkinät, kalan mäti, munankeltuainen.

5. K-vitamiini(fytonadioni) kirkastaa silmät ja auttaa vähentämään tummia silmänympäryksiä.

Lähteet: vihreät kasvikset, kasviöljyt


 


Maailmalla muutosta diabeteksen hoidossa - joko Suomi herää?


Lue lääkäri Antti Heikkilän ajatuksia diabeteksen virheellisestä käypähoidosta ja mm. insuliinin käyttöä koskevasta polyfarmasiasta (ylilääkityksestä). Muualla maailmassa hoitosuositukset muuttuvat, mutta meillä Suomessa virallinen lääketiede noudattaa vielä vanhoja hoitomalleja, jotka lihottavat II-tyypin diabeetikkoa ja lisäävät insuliiniresistenssia.

www.anttiheikkila.com

Kiinalainen lääketiede käyttää diabeteksestä termiä Xiao Ke - ´nälkä ja jano´. Diabetes diagnosoidaan kiinalaisittain Yinin vajaukseksi ja Kuivaksi Kuumuudeksi. Tila koskee I-tyypin diabeteksessä pääasiassa Keuhko-, Vatsa- ja Munuais-Yiniä. Tyypillistä on, että potilas syö tai/ja juo paljon, muttei pysty tyydyttämään janoaan tai lisäämään painoaan. II-tyypin diabeteksessa Munuais-Yinin vajauksen lisäksi myös Munuais-Yang on vajaa ts. sairaus on kroonistunut. Ylipainoiset ja 45 vuotta täyttäneet ihmiset muodostavat riskiryhmän.

Ruotsissa Sosiaalihallitus on jo tarkistanut diabetekseen liittyviä hoitosuosituksia ja suosittelee nyt vähähiilihydraattista ravintoa II-tyyppiin sairastuneille. Aloitteen tekijänä toimi ylipainoisille diabetes-potilailleen vähähiilihydraattista ravintoa määrännyt lääkäri Annika Dahlqvist, josta kanneltiin Sosiaalihallitukselle ja jolta ensin kiellettiin käyvän hoidon vastainen toiminta. Lue lisää aiheesta täältä. Heikkilä jatkaa aiheen taustojen selvittelyä blogissaan, jossa hän osoittaa elintarviketeollisuuden ja kansanterveysviranomaisten läheisten suhteiden olevan suoranaisena esteenä kansan terveydelle.

Tutustu tri Antti Heikkilän kirjaan Diabeteksen hoidosta ruokavaliolla täällä.


 


Ravinto ehkäisee syöpäsolujen syntyä


Kiinalaisen lääketieteen mukaan syövän synnyn edellytyksenä on pitkään jatkunut elimistön häiriötila, jossa sisäinen Kuumuus ja Lima ovat kerääntyneet kehoon häiritsemään Qin ja Veren kulkua. Qin ja Veren olleessa stagnoituneena aineenvaihdunnan seurauksena syntyvät toksiinit(myrkyt) häiritsevät normaalia solujen toimintaa. Patologisen tilan syntyyn liittyvät myös erilaiset vajaatilat, jotka kiinalaisittain diagnosoituna yhdistyvät esim. Pernan ja Maksan energeettisiin vajaatoimintoihin. Lisäksi pitkittyneet negatiiviset tunnetilat kuten esim. pidätelty kiukku, viha, turhautuneisuus, pakkomielteet ym. salpaavat Qin ja Veren normaalia kulkua ja ovat näin olleen osaltaan luomassa myrkyttynyttä soluympäristöä.

Länsimaisessa lääketieteessä syöpää pidetään kroonisena tautina, jossa kasvaimen kehitys on seurausta sattumanvaraisesta tapahtumasta, jotka ovat ihmisen elimistössä verraten yleisiä. Patologisissa tutkimuksissa on löydetty muuhun kuin syöpään kuolleiden ihmisten elimistöstä pienikokoisia piileviä kasvaimia, joita ei ollut havaittu kliinisissä tutkimuksissa. Eräässä tutkimuksessa 98%:lla ihmisiä oli piileviä kasvaimia kilpirauhasessa, 40%:lla eturauhasessa ja 33%:lla rinnoissa. Aasiassa sairastutaan eturauhassyöpään moninkertaisesti harvemmin kuin länsimaissa. Kuitenkin aasialaisista ja länsimaalalisista otetut solunäytteet osoittavat, että eturauhassyövän esiasteita löytyy molemilta yhtä paljon, mikä todistaa, että elintavoilla, joihin ruokavalio kuuluu, on ratkaiseva asema esiasteiden kehittymisessä kliinisesti havaittaviksi kasvaimiksi.

Yleensä elimistössä itsestään syntyvät kasvaimet jäävät mikorskooppisen pieniksi eivätkä aiheuta vaaraa terveydelle, mutta liian usein käy niin, että niistä kasvaa hengenvaarallinen syöpä. Kehittymisen syyksi oletetaan, että elimistön oma antiangiogeneettinen puolustusjärjestelmä pettää ja kasvain pääsee muodostamaan ympärilleen uuden verisuoniverkoston. Normaaleissa oloissa angiogeneesiä(uusien verisuonien rakentamista) torjuvat mekanismit käynnistyvät ajoissa ja torjuvat kasvaimen verensaannin.

Koska syöpä on krooninen sairaus, sitä on mahdollista hoitaa runsaasti syöpää torjuvia yhdisteitä sisältävän päivittäisen ruokavalion avulla.

Bioaktiivisesti terveyttä edistäviä elintarvikkeita kasvainten torjunnassa ovat:

• Kaali (keräkaalit, parskaali, kukkakaalio, ruusukaali, lehtikaali). Päiväannos 1/2 kupillista.

• Sipulit (valkosipuli, ruokasipuli, purjo, salottisipuli, ruohosipuli). Päiväannos 1/2 kupillista. Valkosipulia 2 kynttä.

• Soija (soijapavut, miso, soijakastike, tofu, soijamaito). Päiväannos 1/2 kupillista.

• Kurkuma. Päiväannos 1 tl.

• Vihreä tee (erityisesti japanilainen sisältää runsaasti syöpää ehkäiseviä polyfenoleita). Päiväannos 3 x 2,5dl.

• Marjat (mansikka, vadelma, karpalo, mustikka, omena, luumu, kirsikka jne.). Päiväannos 1/2 kupillista.

• Omega-3-rasvahappo (lohikalat, sardiini, makrilli, pellavanseimenet, soija, pähkinät). Omega-3-rasvahapot ovat erittäin epävakaita yhdisteitä, joten niitä kannattaa hankkia mahdollisimman tuoreesta ravinnosta(esim. kylmäpuristetusta pellavansiemenöljystä) sen sijaan, että käyttäisi ravintolisiä. Päiväannos 1rkl pellavansiemenöljyä.

• Tomaatti (varsinkin lämpimänä nautittuna tai kypsentämällä tomaatti oliiviöljyssä, jolloin saadaa korkean antikarsinogeenisen tehon omaavaa tomaattikastiketta).

• Sitrushedelmät (appelsiini, greippi, sitruuna, mandariini). Päiväannos 1/2 kupillista mehua.

• Punaviini. Päiväannos 1 lasillinen.

• Tumma suklaa. Päiväannos 40g.


Syödäkö elintarvikkeita sellaisenaan vai onko kätevämpää turvautua ravintolisiin?

Kysymystä pohtiessa on hyvä miettiä elintarvikkeiden tehoa, monipuolisuutta ja laatua standardoituihin ravintolisiin verrattuna. Esim. parsakaalissa voi olla tuhansia eri molekyylejä, jotka kaikki voivat vaikuttaa elimstiön toimintaan, kun taas yksi ravintolisä sisältää vain yhdentyyppistä molekyyliä. Elintarvikkeen monipuolinen biomolekyylikoostumus takaa sen, että kun syödään koko elintarvike, sen syöpää torjuva teho on parempi kuin ravintolisän, koska sen vaikutus kohdistuu useisiin eri reaktioihin, joita tapahtuu syövän kehittymisen aikana. Tällaista yhteisvaikutusta ei ole mahdollisuus saada, kun otetaan pelkästään yhtä biomolekyyliä sisältäviä ravintolisiä.

Syöpää voi torjua välttämällä mm. seuraavia elintarvikkeita:

• marinoidut ruoat

• säilykkeet

• savustetut ja grillatut ruoat

• einekset

• punainen liha - nauti kohtuullisesti

• alkoholi - nauti kohtuullisesti

Lisäksi kannattaa lopettaa tupakointi, pienentää päivittäistä kalorimäärää, välttää elintarvikkeita, jotka sisältävät syöpää aiheuttavia yhdisteitä(makkaroiden ja leikkeleiden nitriitit, grillatun ja paistetun ruoan rasvojen kemialliset yhdisteet, liiallinen suolan käyttö) ja ryhtyä harrastamaan liikuntaa säännöllisesti.

Mielenkiintoisia ajatuksia syövänhoidosta esittää myös roomalainen lääkäri Tullio Simoncini, jonka mukaan syöpäkasvaimien taustalla vaikuttaa aina elimistöön pesiytynyt CANDIDA ALBICANS-sieni-infektio. Candida Albicans voidaan häätää sodiumbikarbonaattiliuoksella(NaHCO3), joka neutraloi elimistön happamuutta. Kysymys on siis ruokasoodasta, joka emäksöi elimistöä ja kykenee poistamaan happamasta kudoksesta elinvoimansa saavaa syöpäsolukkoa.

Englanninkielistä lisäinfoa aiheesta: www.curenaturalicancro.com

Mielenkiintoinen tutkimus vuodelta 2005 löytyy myös USA:sta, jossa selvitettiin hapankaalin ja valkokaalin käytön etuja rintasyövän ehkäisyssä. Ruotsinkielinen yhteenveto tutkimustuloksista löytyy täältä. Vastikään Ruotsissa on julkaistu tutkimus, joka osoitti foolihapon riittävän saannin ehkäisevän rintasyöpää merkittävästi.

LÄHDE:
Kiinalaisen lääketieteen perusteoria
Richard Béliveau&Denis Gingras, "Ruokavalio ja syöpä - syövän ehkäisy ja hoito ravinnon avulla", OTAVA 2007.
Dottore Tullio Simoncini: "Cancer Is Fungus
American Association for Cancer Research


 

Vihreä tee - eräs parhaiten tutkittuja luonnontuotteita


Vihreä tee mainittiin kiinalaisissa lääkekeirjoissa jo vuonna 600 eKr. Pitkään se oli vain aatelisten ja buddhalaismunkkien juoma, jotka kirkastivat teen avulla ajtuksiaan meditaatiota varten. Vihreä tee sisältää teeladuista eneiten lääkinnällisesti vaikuttavia aineosia. Myös valkoisessa teessä ja afrikkalaisessa punapensasteessä niitä on tutkitusti paljon(Rooibos).

Vihreä tee estää solujen vanhenemista ja rappeutumista sekä alentaa korkeaa verenpainetta ja kohonnutta kolestrolia. Se puhdistaa elimistöä ja on diureettinen: se poistaa nesteitä. Ranskalaisten mukaan vihreä tee auttaa myös laihduttamisessa. Monet väestötutkimukset eri puolilta maailmaa osoittavat, että teen nauttiminen saattaa vähentää myös alttiutta sairastua syöpätauteihin.

Valmistus:
Lämmitä teevesi korkeintaan 80-asteiseksi. Muista, ettet anna veden kiehua. Lisää mukilliseen lämmintä vettä 1-2 teelusikalista teelehtiä ja anna hautua 2-5 minuuttia. Luomulaatuinen vihreä tee on parasta.


 

Neitsyt-kookosöljy hoitaa ja ennaltaehkäisee tehokkaasti


Kookosrasva on sittenkin terveellistä, sillä se pitää loitolla mm. ylipainoa, sydänsairauksia, dementiaa ja syöpää. Sen päivittäinen käyttö ravintorasvana hidastaa normaalia vanhenemista.

Ruokarasvojen asiantuntijat, Ph.D. Ray Peat ja Ph.D.Mary Enig, suosittelevat päivittäiseen käyttöön kolmea ravintorasvaa:

1) neitsytpuristettua oliiviöljyä
2) luomu-voita
3) luonnonmukaista neitsyt-kookosöljyä

Kookosöljyä on käytetty ruokaöljynä tuhansia vuosia. Sen käyttö väheni, kun globaali elintarviketeollisuus 1900-luvulla lanseerasi valtavan tyydyttämättömien öljyjen ja margariinien mainoskampanjan, joka leimasi luonnolliset ja tyydyttyneet rasvat epäterveellisiksi. Tällöin voi ja kookosrasva joutuivat pannaan.

Trooppisessa ilmastossa asuvilla ruokavalioon kuuluu runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävää kookosta. Tästä huolimatta ihmisillä esiintyy vähemmän mm. sydän- ja verisuonitauteja, syöpää ja suolisto-ongelmia. Aihetta on tutkittu mm. Melaneesiassa ja Yucatanissa, joissa kookosöljyä käytetään runsaasti päivittäin. Tutkimuksissa on todettu, että kookosöljy kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa, mikä edistää solujen ravinnonsaantia ja hidastaa niiden ennenaikaista vanhenemista. Myös alueille tyypillinen runsas kalaproteiinin ja hedelmien syönti aktivoi kilpirauhasta. Kookosrasvoja on tutkittu myös Uudessa-Seelannissa, jossa veren kolestrolitason todettiin kohoavan ja haitallisen LDL-kolestroin lisääntyvän, kun kookosrasvan säännöllistä nauttimista vähennettiin.

Ruuanvalmistuksessa käytetään yleisesti teollisia kasvisöljyjä kuten rypsi- ja oliiviöljyjä. Mikäli öljyt eivät ole kylmäpuristettuja, ne hapettuvat eli härskiintyvät herkästi kuumennettaessa ja myös ajan kuluessa jääkaapissa. Tuoreenakin nautittuna nämä öljyt ovat vahingollisia, sillä valmistusvaiheessa yli 32 C asteen kuumennettu kasviöljy oksidoituu nopeasti kehon lämmön ja elimistöön sitoutuneen hapen vaikutuksesta.

Kookosrasvan keskipitkät rasvahapot reagoivat toisin. Kookosrasvan molekyyleissä on vain vähän kaksoissidoksia ja se on näin olleen kemiallisesti vakaa. Ei-kylmäpuristetut kasviöljyt ovat kertatyydyttämättöminä huomattavasti epävakaampia ja hapettuvat herkästi.

Kookosöljy kestää hyvin kuumentamista, onhan kookospalmun normaali kasvuympäristö kuuma trooppinen ilmasto. Tästä syystä se onkin parhaimpia paistinrasvoja. Luonnostaan kiinteää kookosrasvaa ei tarvitse kovettaa teollisesti vedyllä(ts. hydrogenoida trans-rasvaksi), vaan sitä voidaan levittää leivälle sellaisenaan.

Kun elimistössä on riittävästi kilpirauhashormonia, kolesteroli, varsinkin LDL, muuntuu entsyymitoimintojen vaikutuksesta elintärkeiksi vanhenemista hidastaviksi hormoneiksi: progesteroniksi, pregnenoloniksi ja DHEA:ksi. Nämä ehkäisevät ylipainoa, sydän- ja verisuonitauteja, dementiaa, syöpää ja muita vanhenemiseen liittyviä rappeutumissairauksia.

Kookosöljy tehostaa myös immuniteettia. Se sisältää runsaasti keskipitkäketjuista rasvahappoa, lauriinia, jota imeväisikäiset saavat suoraan äidinmaidosta ja jolla vastutuskyky alussa rakentuu. Elimistön kyky muuntaa rasvahappo monolauriiniksi, on erinomainen tapa torjua virus-, bakteeri-, loiseläin-, sieni- ja hiivatulehduksia. Tutkimusten mukaan aikuinen tarvitsee n. 3,5 rkl neitsyt-kookosrasvaa päivittäin voidakseen turvata riittävän vastustuskyvyn tulehdusten aiheuttajia vastaan.

Vastoin yleistä käsitystä kookosöljy ei lihota, sillä sen rasvahapot kulkevat elimistössä suoraan porttilaskimoa pitkin maksaan. Maksa käsittelee keskipitkäketjuiset rasvamolekyylit hiilihydraattien lailla ja valmistaa kookosrasvan energiaksi eikä muunna sitä glykogeeniksi, joka varastoituu maksan lisäksi lihas- ja rasvasoluihin. Kun rasva ei kerry varastoon, ei painokaan nouse.

Neitsyt-kookosöljyä voidaan käyttää monella tapaa. Sillä voidaan mm. korvata kaikki epäterveelliset kasviöljyt ja margariinit. Se sopii levitteeksi esim. voin rinnalle kuten leivontaankin. Päiväannoksen voi ottaa lusikalla myös sellaisenaan.

Myös ulkoiseen käyttöön kookosrasvaa voidaan käyttää. Se antaa suojaa vapaita happiradikaaleja vastaan, kosteuttaa ihoa ja silottaa ryppyjä. Sitä voidaan käyttää huulirasvana, iho- ja aurinkoöljynä, hiustenhoitoaineena ja bakteereita tappavana luomu-deodoranttina. Se soveltuu hyvin myös ihottumien ja psoriasiksen hoitoon.

On hyvä muistaa, että neitsyt-kookosöljy ei ole Omega-3-rasvahappojen tai entsyymien lähde, vaan ne tulee saada muusta ravinnosta. Kookosöljyn pääasialliset terveysvaikutukset tulevat sen sisältämistä keskipitkäketjuisista rasvahapoista.

HUOM: Tutustu Framinghamin ja Tecumsehin tutkimuksiin väitetystä kolestrolin vaarallisuudesta täällä. Aiheesta voi lukea myös lisää lääkäri Antti Heikkilän kirjoista esim. "Ravinto ja Terveys" (ISBN: 9525421309).


 

"Let medicine be thy food, and food be thy medicine." - Hippocrates of Cos, Greece -

 
 
Ajanvaraus:
naturaid@jippii.fi

p. 044 576 0890
www.naturaid.net
Espoo, Helsinki, Kirkkonummi
-

252344 | Copyright © 2024 Naturaid | Tekninen toteutus Webbinen.net